Deze 5 oefeningen helpen je om angstgevoelens te verminderen

Angst is één van de emoties waar we allemaal mee te maken krijgen. Het is niet aangenaam en soms ook noodzakelijk. Angsten hoeven niet persé negatief gepercipieerd te worden. Het kan bijvoorbeeld aangeven waar je nog in kan groeien, waar jouw onzekerheden liggen en zoveel meer. Je kan naar angst kijken als een inzichtelijk fenomeen om te werken aan jezelf. Angst overstijgen door actie te ondernemen en te werken aan jezelf kan een mooi iets zijn.

Ik leg je hier uit hoe in de Chinese geneeskunde naar angst gekeken wordt en geef praktische tips mee die je vandaag nog kan toepassen.

De Chinese geneeskunde en angst

Volgens de Chinese geneeskunde zijn alle emoties verbonden aan bepaalde organen. De emotie angst is bijvoorbeeld gekoppeld aan de nieren. De activatie van bepaalde meridianen en drukpunten, die aan de nieren verbonden zijn, kunnen bijdragen aan de vermindering van angstige gevoelens (denk maar aan de werking van acupunctuur).

Doe deze oefeningen om je angstgevoelens vandaag nog te verminderen:

 

Meridi.. what?

Het eindpunt van de niermeridiaan bevindt zich net onder je sleutelbeenderen. Door hier voorzichtig te tappen worden je niermeridianen vrijgemaakt waardoor gevoelens van angst makkelijker worden afgevoerd. Zodra je gevoelens van angst ervaart is dit een goede en simpele oefening die weinig tijd in beslag neemt.

Probeer deze oefening gedurende  minstens 1 minuut.

Relax please!

Het verminderen van angstgevoelens, maar ook het leren accepteren van angst is iets waar velen problemen mee ervaren.

Ik leg je graag een oefening uit die bijdraagt aan ontspanning. Sluit je linkerhand maar eens om de pols van je rechterhand. Maak nu draaiende bewegingen met je rechterpols, heen en weer terug. Door deze oefening herhaaldelijk uit te voeren help je je lijf om tot rust te komen.

Brrrrr-ing it on

Om gevoelens van angst te verminderen of voorkomen is het belangrijk dat onze weerstand on point is. Zolang we ons gezond voelen zijn we beter in staat emoties te relativeren en te verwerken. Dit is de reden waarom ik mensen vaak aanraad koud te douchen. Het is niet alleen goed voor je weerstand maar je krijgt ook nog eens meer energie

Planken in de ochtend zonder snoozen!

Een laatste en erg goede oefening is om elke ochtend even te planken. Het is belangrijk hier je dag mee te starten, dus doe dit wanneer je uit bed stapt. Als je dit niet gewend bent is het prima om met zo’n 10 seconden te beginnen, maar bouw het gerust op. Deze oefening zorgt ervoor dat je nieren energie krijgen.

Meer energie in de nieren is gelinkt aan verlaagde angst omdat tekorten aan energie in de nieren gelinkt is aan meer angst. You’re welcome.

Patronen doorbreken

Tot slot wil ik je uitdagen een aantal patronen te doorbreken. Zo schud je je hersenen even wakker.

Hoe ziet jouw ochtend eruit? De kans is groot dat het allereerste wat je doet te maken heeft met je GSM (jawel! jij ook!).

Net wakker en een overvloed aan externe prikkels komt op je af.

Ik daag je uit om minimaal 4 dingen in je ochtendroutine anders te doen. Het hoeven geen grote veranderingen te zijn!

Poets je bijvoorbeeld je tanden altijd met links? Doe dat nu eens met rechts. Douche je altijd voordat je je bed opmaakt? Doe dat nu eens andersom. Maak je altijd hetzelfde ontbijt klaar? Probeer eens iets nieuws. Vier kleine veranderingen kunnen er al voor zorgen dat het makkelijker voor je wordt oude patronen te doorbreken. Zo kunnen het ook patronen van angst zijn waar je beter mee leert omgaan of anders naar leert kijken.

 

Succes lieve angsthaasjes!