De Orgaanklok

Welke emoties zijn gekoppeld aan jouw orgaanklok? ​

Word je vaak wakker op een bepaald uur in de nacht? Of heb je overdag steeds op hetzelfde uur een energiedip? Dan kan dit een signaal zijn dat er wat mis is met één van jouw organen.

Wist je dat onze emoties verbonden zijn aan bepaalde lichaamsdelen? Deze emoties liggen opgeslagen in deze organen. Hieronder een overzicht van de organen, tijdstippen en bijbehorende emoties!

05.00 tot 07.00 uur – De dikke darm – schuldgevoel

Tussen 05.00 en 07.00 uur is de dikke darm het meest actief. De dikke darm meridiaan reguleert (samen met de longmeridiaan) de afscheiding van afvalstoffen. Dit orgaan staat dus niet voor niets voor ‘loslaten’. Merk jij bijvoorbeeld dat je stoelgang een beetje stagneert? Dan houd je waarschijnlijk mentaal iets vast. Juist last van diarree? Dan is het mogelijk dat je in een proces van loslaten zit!

07.00 – 09.00 uur – De maag – walging

Je maag hoort bij de emotie ‘walging’. Afhankelijk van je energie kun je je dus tussen 07.00 – 09.00 uur misselijk of bijvoorbeeld vol voelen, zonder dat je iets gegeten hebt. Probeer toch iets kleins te eten, om deze meridiaan langzaam te herstellen. Koffie voor 09.00 uur is niet aan te raden, daar reageert je maag vaak niet optimaal op!

09.00 – 11.00 uur – De milt – intellect

De milt staat voor het intellect en wanneer je goed in je vel zit is het raadzaam om de dag te beginnen met de meest grote klus, wanneer je milt het meest actief is. Welke klus van jouw to-do list vraagt het meest van je brein? Start hiermee en laat het beantwoorden van standaard mails nog even links liggen. 

11.00 – 13.00 uur – Het hart – plezier

Tussen 11.00 en 13.00 uur is het altijd een goed idee om met iemand af te spreken. Je hart staat namelijk in verbinding met de emotie plezier en dit voel je nu de zon op zijn hoogst staat. Een vrolijk gevoel, een opleving, tijd voor een date of koffieafspraak! Voel je je juist gekwetst rond dit tijdstip? Ook dan is het goed om af te spreken. Wees extra lief voor jezelf en omring jezelf en je hart met lieve mensen.

13.00 – 15.00 uur – De dunne darm – onzekerheid

Eén van de taken van de dunne darm is om ervoor te zorgen dat eten wordt verteerd en belangrijke voedingsstoffen door het lichaam worden opgenomen. Heb je nog overgebleven voedingsstoffen? Deze worden tussen 13.00 – 15.00 uur goed benut. Een mooi moment voor alledaagse taken zoals het huishouden, standaard mails en smsjes te beantwoorden of een wandeling. Voel je je onzeker? Dan heb je wellicht geen zin om te wandelen of sporten, maar in beweging zijn rond deze uren is dan juist erg goed voor je.

15.00 – 17.00 uur – De blaas – irritatie

De blaas staat voor de emotie irritatie en als deze meridiaan uit balans is, kun je je dus aan de meest kleine dingen ergeren rond dit tijdstip. Is het mogelijk om even te stoppen waar je mee bezig bent? Doe dit dan vooral en ga even lummelen en rusten. Is dit niet mogelijk? Zorg dan voor voldoende vocht en wat extra zout!

17.00 – 19.00 uur – De nieren – angst

Je nieren horen bij de emotie angst. Voel jij je tussen 17.00 – 19.00 uur vaak angstig, bang of gestrest? Ga dan bij jezelf na waar deze emoties vandaan komen en ga hier bewust mee aan de slag. Ervaar je rond dit tijdstip misschien een lichte pijn in je onderrug? Luister naar de signalen van je lichaam en zorg voor een rustige avond.

19.00 – 21.00 uur – De bloedsomloop – je emoties negeren

Voel je je tijdens 19.00 – 21.00 uur niet zo goed en heb je het gevoel op slot te staan? Dan kan het zomaar zijn dat je moeite hebt met het ervaren of delen van je eigen emoties. Deze geblokkeerde emoties komen juist rond dit tijdstip naar boven. Probeer hier aandacht aan te besteden en geef je emoties de ruimte. Welke emoties ervaar je? Waar komen ze vandaan? Emoties mogen er zijn, wees lief voor jezelf!

21.00 – 23.00 uur – De verwarmer – moedeloosheid

De verwarmer is geen orgaan, maar het staat voor een samenwerking tussen andere organen welke voor evenwicht zorgen. Het ene orgaan functioneert sterker dan het ander en het is de taak van de verwarmer om voor een goede energiebalans te zorgen. Voel je je rond dit tijdstip juist wat moedeloos? Dan heeft de verwarmer moeite om je lichaam in evenwicht te krijgen en is het zaak om extra goed voor jezelf te zorgen. Eet voldoende Brain Foods, ga op tijd naar bed en voel waar jij écht behoefte aan hebt.

23.00 – 01.00 uur – De galblaas – onverschilligheid

Je galblaas staat voor het maken van keuzes en zelfvertrouwen, maar ook voor bitterheid en ergernis. Tussen 23.00 – 01.00 uur is je galblaas het meest actief en laadt hij jouw vermogen voor het maken van keuzes weer op. Dit gebeurt vooral tijdens je slaap en daarom is het belangrijk om rond dit tijdstip op één oor te liggen, om de volgende ochtend weer vol zelfvertrouwen de juiste keuzes te kunnen maken. Bij een lage galblaasenergie ervaar je een uitgeput en misschien zelfs depressief gevoel. Een hoge galblaasenergie kan juist zorgen voor boosheid en ergernis.

01.00 – 03.00 uur – De lever – woede en frustratie

De lever staat in verbinding met emoties als boosheid, woede en frustratie. Slaap je vaak pas na 01.00 uur of slaap je onrustig tussen 01.00 – 03.00 uur? Dan kan het zomaar zijn dat je leverenergie verstoord is met een gefrustreerd gevoel als gevolg. Kamp je met onverwerkte emoties? Sla deze niet op, maar ontgift jezelf zowel fysiek als mentaal.

03.00 – 05.00 uur – De longen

In deze tweede helft van de nacht zijn je longen het meest actief. Word je wel eens wakker rond dit tijdstip en voel je je dan somber en verdrietig? De longen horen bij de emotie verdriet. Heb je daarbij ook overdag weleens last van je ademhaling? Dan is het goed om bij jezelf na te gaan wie of wat jou verdriet bezorgt.

Ik wens je heling mooie ziel! 

Share this post:
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Telegram